VALGE KULD või VALGE SURM

Näitusel VALGE KULD või VALGE SURM räägime soolast. 

soolanaitus

Kuulda saab nii soola kui ka soolatoosi ajaloost, soolaga kauplemisest ja salaveost, Jakob Pontus Stenbocki soolakeetmisest, soolaga ravimisest ja nõidumisest jne. Näha saab erinevaist maailma paigust kuulsaid ja nimelisi soolasorte nagu Prantsuse fleur de sel ehk soolaõis, Guérandesool, hallikas, pooljäme sool, millel on hapukas järelmaitse, India kuulus must sool Kala Namak, Inglise Maldonsool ja paljud teised. Väljapanekus valik erakogudest pärit huvitavaid soolatoose.

soolatopsid

Pisut Soolast:

sool kui absoluutselt puhas aine on tervise, jõukuse ja psüühilise kaitse rituaalides läbi aegade alati kesksel kohal olnud. 

Soolal on tsivilisatsiooni arengus olnud väga tähtis roll. Kui inimkond õppis soola abil liha säilitama, vähenes vajadus nomaadluseks, muututi paiksemaks ja hakati lisaks jahipidamisele tegelema ka teiste elu säilitamise ja arenemise seisukohast oluliste tegevustega, näiteks põllundusega. Soola säilitav omadus on alati äratanud austust ja imetlust. See pole olnud pelgalt maitseaine, vaid ka pühade toimingute juurde kuuluv komponent.

Soola salapärast väge kasutati vanal ajal lepingute ja liitude sõlmimisel, aga ka sõjapidamises, hävitades vaenlase maal viljakuse, puistates maa soolaga üle. Sool on olnud käibel maksevahendina ning just tänu soolale on omal ajal arenenud paljud väiksed ja tundmatud kohad õitsvateks kaubanduskeskusteks. Soolakaubandusega tegelemine tagas soliidse sissetuleku

Sool on meie jaoks tavaline maitseaine, ometi kulub soolatoodangust kogu maailma köökides ära vaid napilt 4 protsenti ning peale maitsestamise olevat soolal veel tervelt 14000 (!) erinevat kasutusviisi.

soolad

Erinevad värvused. Kuigi maarjamaalase kööki jõuab sool enamasti kas härrandlikult lumivalgena või maamehelikult hallina, on soola värvigamma võrratult palju laiem. Soolale annavad erinevaid värvivarjundeid merevees leidunud mineraalid, vetikad või muu floora ja fauna, mis võivad värvida soolakristallid punakaks, roosaks, oranziks, pruuniks, halliks või koguni kirjuks

Näitust vaatama tulles mõtle küsimustele, mida soovime Sinult teada:

  1. Mille sees te praegu kodus soola hoiate?
  2. Millist soola kasutate?
  3. Milleks kodus soola kasutate? (toiduvalmistamine, ravimine, nõidumine/maagia, aimekasvatuses, libeduse tõrjumine, heinategu jne)
  4. Kas soolate toiduaineid? Milliseid hoidiseid teete ja millist soola kasutate?
  5. Milles hoiti soola teie lapsepõlvekodus?
  6. Kas mäletate omi läbi aegade kasutusel olnud soolatoose, kas neid on alles?
  7. Kuidas ja kas üldse te täna külalistele/pidulaual soola serveerite?
  8. Kuidas on teie meelest viisakas soola lahtisest soolatoosist võtta? (kahe sõrmega, kolme sõrmega, peoga, lusikaga, noa otsaga?)